ПЪРВОСТРОИТЕЛЯТ НА НАРОДНАТА БИБЛИОТЕКА - Д-Р ИВАН ДИМИТРОВ КИМРЯНОВ

Брой 4, Април 2013

 

Първият школуван ориенталист-библиотекар в отдела за ориенталистика в Народната библиотека в София — Иван Димитров, е роден през 1883 г. в Стара Загора в семейството на Величка и Димитър Кимрянови. За майка му се знае, че е произхождала от буден и заможен род и е завършила цариградския „Роберт колеж“, твърде престижно за времето си образование. Тя обаче умира твърде млада, когато синът ù е на 6-7 години. В ранното детство Иван Димитров е сполетян от още един тежък удар ­— след няколко години умира и баща му. До неговата смърт той учи в родния си град и в Чирпан. Съдбата все пак се оказва благосклонна към кръглия сирак. Сестрата на майка му ­— Тана Златарева, го приютява и му посвещава живота и обичта си, за да го възпита и изучи.

Иван Димитров е само на 14 години, когато будната и съобразителна леля се премества заедно с него в София, където учителства. Тук Иван Димитров завършва класическия отдел на Софийската гимназия. Задълбочените знания по древногръцки, латински и немски, получени в гимназията, го отвеждат към лингвистиката. През есента на 1901 г. той записва специалността „Право“ в Софийския университет, но любовта му към езиците надделява.

В своите автобиографични бележки споделя, че дълго лелеяната му мечта да се отдаде на езикови занимания е постигната през 1902 г. Представя се отлично в конкурс на Министерството на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор