Минчо Христов е роден през 1962 г. в София. Завършил е Хаванския университет, специалист  по история на Латинска Америка. Доктор по политология в СУ „Св. Климент Охридски“ и доцент в Техническия университет в София. Бивш депутат, в 41-вото НС и зам.-председател на Комисията за борба с корупцията.

ШИСТОВИЯТ ГАЗ И БЪЛГАРИЯ. ИНТЕРЕСИ И ПОСЛЕДИЦИ

Брой 5-6, Май-Юни 2013

 

Политиката на няколко български правителства в областта на т.нар. публично-частно партньорство ощетява България с милиарди левове. Достатъчно е да бъде спомената само концесията на златното находище в Челопеч, дадена от правителството на Иван Костов на канадската компания „Дънди Прешъс Метълс“. Концесион­ната такса по този зоговор е фиксирана на 1,5% от добитото злато. Загубите за България само до този момент възлизат на няколко милиарда долара.

На 16 юни 2011 г. българското правителство дава още една от многобройните концесии на американската фирма „Шеврон“. Тя не събужда интерес от страна на българските журналисти, отразяващи дейността на Министерския съвет. Внесена е като последна точка с мотиви от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. В експозето му четем: „Всички конкурси се откриват, след като се поиска задължително становище от Министерството на околната среда и водите, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Министерството на културата. Тези органи са оторизирани да се произнесат относно наличието на опасност за националната сигурност, обществения ред и околната среда.

Положителните им становища означават, че...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор