Димитър Ганов е роден през 1973 г. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Защитава докторат в Института за философски изследвания на БАН на тема „Наративът на левия радикализъм“. Главен асистент е в Института за изследване на обществата и знанието на БАН, редактор в сп. „Философски алтернативи“. Изследва предимно леви политически теории и движения, политически стратегии и конфликти.

СЪТРУДНИЧЕСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ СЪС САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ В СФЕРАТА НА СИГУРНОСТТА

Брой 5-6, Май-Юни 2013

 

Това изследване ще разгледа според автора най-специфичното и значимото за отношенията между нашата страна и двата ни най-респектабилни съюзника в Североатлантическия алианс и извън него. На първо място, е необходимо да се дефинира понятието „сигурност“, така както то се схваща като релевантно за въпросните отношения от самите участници в тях.

Трябва също да се дефинира понятието „сътрудничество“, доколкото то може да се отнесе до фактическото състояние на тези отношения, както и доколкото е предмет на хипотези, предвиждания, прескриптивни анализи и т.н.

На трето място, изследването разглежда причините за характера и равнището на сътрудничество на България със САЩ и Великобритания в сферата на сигурността и перспективите за това сътрудничество. То ще бъде концентрирано върху периода, чиято базисна темпорална и най-вече символна рамка са събитията след 11 септември 2001 година.

Сигурността

Понятието „сигурност“ в отбранителната стратегия на България се развива в доста тясна връзка със същото в съответната стратегия на САЩ. През 2002 г. в атмосферата на наскоро подхванатата „война с тероризма“ е приета National Security Strategy (NSS) на САЩ, в която security има подразбиращо се и доста стеснено значение на социално, политическо...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови