Борислав Градинаров е доцент,
д-р в секция „Социални теории, стратегии и прогнози“ на Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) към БАН.

ТОТАЛНАТА МОНЕТИЗАЦИЯ КАТО ГЕНЕРАТОР НА СОЦИАЛНО НЕРАВЕНСТВО

Брой 7-8, Юли-Август 2013

Едва ли е новина, че няма по-категоричен критерий за научност на една теория от способността ù да предвижда вярно процесите или събитията, включени в предметното ù поле. Всички останали белези, като съгласуваност с фактите, които обяснява, логическата ù непротиворечивост, простота на изходните принципи и т. н., са само допълнителни екстри. В това отношение социалните науки се справят удивително зле и затова техният обществен авторитет, доколкото го има, е подлаган на много критики и съмнения. Дори най-математизираната обществена наука, икономическата, с претенции да съперничи по обективност на природните науки, беше буквално посрамена от връхлетялата сякаш изневиделица финансова криза през 2008 г. Но същото важи и за други обществени дисциплини с претенции за научност, които не съумяха дори да загатнат за такива световно значими и изненадващи събития като рухването на Берлинската стена, разпадането на Съветския съюз, етническите войни в Югославия, „Арабската пролет“, много от военните конфликти и т. н.

Всичко това навежда на мисълта, че може би социалните науки не успяват да си изработят правилния инструментариум и да застанат на вярната позиция, които да им позволят да вникнат във вътрешния механизъм на процесите, които изследват. Разбира се, възможно е да съществува принципна пречка, която да прави невъзможно подобно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови