Проф. д. ик. н. Велко Маринов е дългогодишен преподавател в  катедра „Международни икономически отношения“ на УНСС, София.

МЕЖДУНАРОДНИТЕ ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ

Брой 7-8, Юли-Август 2013

Глобалната финансово-икономическа криза (2008-2009 г.) активизира и изостри дългогодишната дискусия за реформата на международната финансова архитектура. Дискусията напусна академичните и експертните кръгове и се оказа в центъра на вниманието на международните институции и форуми — ООН, Международния валутен фонд (МВФ), Г-20 и др. През октомври 2008 г. председателят на Общото събрание на ООН създаде специална комисия под ръководството на носителя на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц, която трябваше да изясни причините за кризата и да предложи комплекс от мерки за реформиране на международната валутно-финансова система. През септември 2009 г. комисията представи своя доклад (1). Проблемите заемат централно място и в работата на Г-20 и нейните органи. Съществено внимание в дискусиите се отделя на въпроса за международните валутни резерви.

Днес съществува широко съгласие относно необходимостта от реформиране на системата на международните валутни резерви с цел подобряване на нейната функционалност, ограничаване на дестабилизиращото ù въздействие върху международната финансово-икономическа система и привеждането ù в съответствие с икономическите и политическите реалности в съвременния силно глобализиран и полицентричен свят.

В научната, учебно-методическата и публицистичната литература терминът „международни...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови