Александър Симов e журналист във вестник „Дума“. Роден е през 1977 г. в Стара Загора. Завършил е Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ „Св. Климент Охридски“. Активен блогър.  Негови статии и злободневни коментари могат да бъдат прочетени също в блога  „Алхимичната лаборатория на Александър Симов“ (http://alexsimov.blogspot.com) и на сайта „Поглед инфо“ (http://www.pogled.info).

ПОЛИТИЧЕСКО ЛЯТО С ДЕФИЦИТ НА ЗДРАВ РАЗУМ

Брой 7-8, Юли-Август 2013

В политически смисъл лятото на 2013 година се оказа много по-дълго, отколкото очакваха всички. То започна на 15 юни с протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, постепенно се истеризира, политизира и нагнети, претърпя нестихваща серия от протести, но вече не национални, а пиарски — ръководени и контролирани, за да стане така, че темата за протестите да втръсне на всеки в страната.

Лятото беше протестно във всеки един смисъл, но изход от патовата ситуация не се очертава все още. Вероятно това е страничен ефект на кипналите страсти — във времената на политическа лудост, никой не иска да проявява здрав разум, защото ще го обвинят за дезертьор.

1. Протестърите и пърформансите

Протестиращите, които останаха на улицата, търсеха всякакви начини да привлекат вниманието на медиите. А медиите от своя страна услужливо ги отразяваха като топ новина, въпреки еднообразната повторяемост на ситуациите.

За първи път българските протести получиха по-подробно отразяване в европейската преса след 14 юни, когато направиха пърформанс по известната картина на Дьолакроа „Свободата води народа“. Лично манекенката Таня Илиева се появи на софийските улици, разголила гръд, а край нея костюмирани гвардейци от времето на Френската революция честваха падането на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор