Джани Ватимо (1936) е професор по философска херменевтика към Университета в Торино, ключов мислител на постмодерността. Автор на впечатляващи творби като „Слабото мислене“ (1983) и „Прозрачното общество“ (1989).  Членувал е в Радикалната партия на Италия, а сега е член на „Италия на ценностите“ (движение, оглавено от бившия съдия Антонио ди Пиетро, което се съюзи с Демократическата партия на Луиджи Берсани по време на неотдавнашните законодателни избори). От 1999 г. Ватимо е депутат в Европейския парламент.

„ЛАТИНСКА АМЕРИКА Е ЖЕЛАТЕЛНО БЪДЕЩЕ ЗА ЕВРОПА“ (интервю)

Брой 9, Септември 2013

С Джани Ватимо разговаря Паскуал Серано*

 

В ТОРИНО (Италия), на сто метра от Университета, където е учил Антонио Грамши, и под историческите аркади на някогашната столица на Италия — люлка на Савоите, се намира домът на философа и евродепутат Джани Ватимо. Разговаряме с него в старинен хол, обградени от книги и картини. Около нас, по тетрадката и магнетофона ми, се разхожда неговата страховита и мъркаща котка. „Разрешавам ù всякакви волности, като компенсация за всички издевателства, на които ние, хората, обикновено подлагаме животните.Говорим за най-новата му книга „Херменевтичен комунизъм“ (Хердер, 2012), написана съвместно със Сантяго Сабала, но засягаме и други въплътени в творбите му идеи, като „слабото мислене“ (1).

 

Паскуал Серано: Казвате, че „слабото мислене“ е опората на слабите, защото то поставя под въпрос абсолютния характер на установената власт?

Джани Ватимо: Точно така. В есето си за слабото мислене“ твърдя, че това е мисленето на слабите. Което според мен е много важно. Установявам аналогия между „забравата на битието“ у Хайдегер и „мълчанието на страданията“ у Ленин. То е все едно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор