Горан Йонов е роден през 1947 година в гр. Септември. Завършил е международни икономически отношения в София. Работил е в българските дипломатически мисии в Лондон и в Хага. През 2004 г. е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Стокхолм. След завръщането си от Швеция става заместник-министър на вътрешните работи, а от юли 2008 г.  е секретар по външна политика и международна сигурност на президента Георги Първанов до края на мандата му. Член е на Управителния съвет на Международния институт за сигурност и сътрудничество в София.

СЕПТЕМВРИ'23 В СПОМЕНИТЕ НА МОЯ РОД

Брой 9, Септември 2013

 

Националният ни характер се проявява най-силно в трудни времена. Някой историк, с таланта на Захарий Стоянов и визията на Иван Хаджийски, трябва да изследва и съпостави националните особености на българските революции, въстания, бунтове, завери, метежи, преврати и пучове. Да потърси общото в техните духовни, национални и социални мотиви. Да проникне като Димо Казасов в тъмнините на българските заговори“. И със сигурност ще установи, че при всяко социално брожение властта неизменно оправдава безчинствата си с това, че отечеството е било в опасност.

Септемврийското въстание прилича на Априлското по своята  обреченост и идеализъм. И двете са част от нашата история. Потушени са жестоко от властта, били са слабо организирани, зле въоръжени и проядени от предатели. Ето откъс от знаменития апел на Антон Страшимиров, публикуван през ноември 1923 г:

Не бива да останем безучастни пред страшното бедствие от току-що потушената гражданска война в страната. Стоят безпомощни хиляди семейства на избити и арестувани. Нито тези, които подгавриха надеждите на народните маси и забегнаха, нито тези, които клаха народа си, както турчин не го е клал нито едните, нито другите ще помислят за тълпите жени и деца, останали на произвола през зимата…“

Честният и непредубеден...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор