ЛЪЧЕЗАР ЕЛЕНКОВ И НЕГОВОТО ЗВЕЗДНО ПИСМО

Брой 9, Септември 2013

 

Философският поглед на поета върху Живота и Човечеството

 

Помня Лъчезар Еленков от поетичните сбирки и литературните четения в столичния Студентски дом на културата. Става дума за поетичното поколение, което тогава крачеше по стръмния друм към „владенията“ на Пегас, а сега са автори с престиж, водещи сътворители в българската литература и култура.

Еленков се откроява сред тях. Носи излъчване, което респектира. Не съм близък с лирика, но съм склонен да обясня своеобразния му магнетизъм с обноските на интелектуалец и духа на аристократ. Етикетът си е етикет… Дори гарниран с небрежност.

Спирам се по-обстойно на миналото не от желание да демонстрирам познаваемост на поетиката, а защото присъствието на стихотвореца в обществото рефлектира по особен начин върху лириката му.

Надникнете в творческата биография но поета. Четете и оставате шокирани от невежеството си. Или от тоталната липса на информация за високите постижения на творческата интелигенция. Споделям с горчивина: нямах представа за (точното понятие е огромното) поетичното творчество на Лъчезар Еленков и достойната обществена оценка за него. И за сетен път се убеждавам, че провинцията не е нищо повече от дестинация, изолирана от културен мегаполис,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор