Николай Слатински (1956) е доктор по математика и професор по национална и международна сигурност. Преподава във ВА „Г. С. Раковски“, УНСС, СУ „Св. Климент Охридски“ и НБУ. Автор е на шест книги и десетки научни публикации. Бил е народен представител във Великото и в 36-о Народно събрание. Работил е като секретар по националната сигурност на президента Георги Първанов в периода 2002-2006 г.

УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЗАДГРАНИЧНИ ВОЕННИ МИСИИ

Брой 11, Ноември 2013

 

Няколко общи съображения
за мисиите зад граница

 

През изминалите почти 25 години (а четвърт век не е никак малко — това е всъщност творческият, креативният, силен и себеутвърждаващ период на едно поколение) редица ключови теми и водещи предизвикателства за националната сигурност бяха подлагани на интензивни дебати и стояха в центъра на общественото внимание. За добро или за лошо, Преходът сне писаните и неписните забрани върху обсъждането на много проблеми на сигурността и отбраната. Даде — и то твърде големи — възможности за участие в дебатите на различни кръгове от експерти, псевдо- и полуексперти, заинтересовани лица и просто любители. Това лавинообразно падане на табутата отвори управленските кабинети, постави цели сфери и сектори на системата за национална сигурност под контрола на огромен брой професионални актьори и социални агенти, неправителствени организации (NGO) и бизнес кръгове. Породи дори притеснения и подозрения за превръщането на цялата система в „разграден двор“.

Паралелно с този прекомерен, на моменти предозиран фокус, преминаващ в обсесия по отношение на националната сигурност, нашият елит и народът ни загубиха непростимо много време в остри, поляризирани, самоизяж­дащи дискусии...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови