Николай Слатински (1956) е доктор по математика и професор по национална и международна сигурност. Преподава във ВА „Г. С. Раковски“, УНСС, СУ „Св. Климент Охридски“ и НБУ. Автор е на шест книги и десетки научни публикации. Бил е народен представител във Великото и в 36-о Народно събрание. Работил е като секретар по националната сигурност на президента Георги Първанов в периода 2002-2006 г.

УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЗАДГРАНИЧНИ ВОЕННИ МИСИИ (втора част)

Брой 12, Декември 2013

 

Продължение от миналия брой

 

Мисии зад граница, в които взема участие
Българската армия

За годините на Прехода България записа в списъка на международната си активност немалък брой мисии. Те могат да се систематизират по различен начин и на базата на различни критерии. Една такава класификация е на военни мисии, които вече са приключили и мисии, които още продължават. Друга, по-същностна класификация, позволява да разглеждаме четири типа мисии зад граница:

критични (при които и участието ни е голямо, и рисковете са големи, и разходите и/или жертвите са големи, и общественото мнение се отнася негативно към тях);

атлантически (критерият е не само да се ръководят формално или неформално от САЩ и/или НАТО, а да се възприемат по света като породени най-вече от интересите и оценките за необходимостта им на Атлантическия алианс);

регионални (провеждат се в държави от нашия регион, т.е. на Балканите);

периферни (мисии с усилията на международната общност, в които нямаме пряк интерес, а участието ни в тях като правило е символично — да се вее флагът ни).

Тази класификация е условна и може да бъде оспорена, в нея очевидно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови