Николай Малинов e народен представител от БСП, председател на българо-руската междупарламентарна група, председател на Национално движение „Русофили“, издател на вестник „Дума“ и списание „Ново време“.

ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА НА ПЕТЪР I И ПОРТИТЕ НА ИВАН ГРОЗНИ

Брой 4, Април 2014

Цивилизационен избор

Г-н Малинов, какво според Вас свързва руския и българския народ?

— За да отговоря на този въпрос, ще си позволя да се обърна към писмото на руския граф Николай Павлович Игнатиев, адресирано до неговата съпруга. Той е бил посланик на Руската империя в Константинопол в навечерието на Руско-турската война през 1877-1878 година. Именно той до голяма степен е повлиял на позицията на Европа по отношение на тази война. Както и сега, ако говорим за ситуацията около Украйна, в онова време Русия е имала дълг да защити православните си братя на Балканите. Но да нахлуе в Османската империя, дори само за да спре циничното избиване на славяните, е било не толкова лесно. Още повече че Русия е претърпяла поражение в предходната Кримска война през 1853-1856 година. Затова е било наложително да се промени съотношението на силите, така че Руската империя да има възможност да спре геноцида на православните славяни на Балканите. Всъщност което е и успяла да направи благодарение на дипломатичните усилия на граф Игнатиев.

Писмото, за което става дума, е написано, след като Елецкият пехотен полк освобождава Нова Загора, прогонвайки остатъците от армията на Осман паша в района на планинския проход Шипка. То е написано под впечатленията на онези зверства, които турците...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови