ЗАД МАСКИТЕ В УКРАЙНА, МНОГОТО ЛИЦА НА БУНТА

Брой 4, Април 2014

Славянск, Украйна. Бунтовническият водач разстила топографска карта пред затворен хранителен магазин, докато украински военен хеликоптер прелита край близкия хълм. Украински войници току-що са заели позиция покрай река, намираща се на около 2,5 км. Командирът мисли, че може да настъпят.

Водачът, разкрил само първото си име, Юрий, издава заповеди с авторитета на човек, видял много битки. Отидете до моста и разположете снайперистите, казва на бивш украински парашутист, който веднага изпълнява нареждането.

Юрий командва 12-а рота, част от самопровъзгласилата се милиция на Донецката народна република — непозната преди и често маскирана бунтовническа сила, която от началото на април завзе правителствени сгради в Източна Украйна и допреди събота държеше в плен екип от европейски военни наблюдатели, които обвинява, че са шпиони на НАТО. Той е едно от лицата зад сенчестите паравоенни окупации. Но въпреки свалените маски, голяма част от неговите цели, мотивации и връзки остават мъгливи, илюстрирайки сложност­та на този разрастващ се конфликт.

Юрий, който изглежда като прехвърлил 50-те, е типичен източноукраинец от своето поколение. Военен ветеран, след разпада на СССР той има малък строителен бизнес в Дружовка, на около 25 км южно от тук. Но военната му закалка се корени другаде: той е бивш съветски командир от специалните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор