Трендафил Митев е професор, д-р на историческите науки, изследовател е на българския политически живот, на емигрантската ни общност в новия свят. Преподавател е по международна икономика и политика в УНСС, председател е на Македонския научен институт.

НАРОДНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ (1894-1920)

Брой 4, Април 2014

 

На 19 май 1894 година княз Фердинанд Кобургготски прие­ма оставката на министър-председателя Стефан Стамболов и назначава ново правителство начело с д-р Константин Стоилов.

По това време България преживява последиците на една от най-сложните политически кризи в ново време. В основата на събитията е превратът, извършен на 9 август 1886 г. за отстраняване на княз Александър Батенберг от страната. Поради политическата си неопитност от 1881 г. до 1883 г. първият княз на новоосвободена България премахва Търновската конституция, компрометира се пред българския народ като противник на демокрацията и влиза в непримирим конфликт с руския император Александър III. По този начин монархът лишава страната от подкрепата на единствената велика сила — Русия, която подпомага всестранно изграждането на новата българска държава.

След събитията от август 1886 година в България е създадено прозападно регентство начело със Стефан Стамболов. То налага през 1887 г. избора на Кобургския принц за нов държавен глава, който обаче се възкачва на българския престол без одобрението на Великите сили, подписали Берлинския договор — включително и Русия. За период от десет години статутът на новия български княз остава неуреден от международноправна гледна точка, а официалните дипломатически отношения между София и Петербург...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови