УКРАИНСКАТА АВАНТЮРА НА ЗАПАДА

Брой 7-8, Юли-Август 2014

 

Да се върнем малко назад и да започнем с това, което всички знаем, защото го съпреживяваме и изпитваме на собствен гръб. Започна поредното преразпределение на света. Този път заради станалата пословична геополитическа стратегия на САЩ, за изпълнението на която основните козове бяха вменени до голяма степен на Европейския съюз, затъващ в блатото на неолиберализма. След края на Студената война отвъдокеанските стратези така и не намериха покой, особено след като вечният им  враг Русия избра своя, съвършено неподвластна на каквито и да е чужди влияния посока на развитие.

Не е нужно да се връщаме далеч назад в годините – по-лесно е да проследим това, което е стана основно острие в идеята за доминиращо господство на САЩ във всички региони на света. Става дума не за световна конспирация, а за процеси, наслагвани с години след края на Студената война – в началото ненатрапчиво и завоалирано, но с осезаемо усилваща се напоследък динамика към открито брутална невъздържаност.

Нека си припомним пролетните революции, които разтърсиха Ирак, Афганистан, Либия, Египет, Сирия, Тунис, Сомалия, Йемен, редица страни в Централна Африка. В арсенала от инструменти за въздействие се появи нов, твърде опасен и излизащ от контрол елемент – насаждането на религиозна и етническа непоносимост. При това не само се заговори, но и на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор