Николай Поппетров е историк, експерт по българска политическа история от първата половина на ХХ век, журналист и документалист с над 30 студии за фашизма и авторитарните режими, автор на монографията „Фашизмът в България: развитие и прояви“.

ДЪЛГИЯТ ПЪТ КЪМ ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ

Брой 9, Септември 2014

Представите за събитията от септември 1944 г. са силно емо-ционално натоварени в колективната и индивидуалната памет – обстоятелство, което пряко определя и оценките за тях. Попадането им в сферата на интензивни политики на паметта и превръщането им в част от проект за „пренаписване“ на историята (на ниво учебници, медии, музеи, произведения на изкуството) силно стеснява възможността за академичен дебат, превръща всеки исторически разказ в опит за обвиняване/оневиняване. Непредубедените наблюдения показват, че в колективната памет и в преобладаващия брой публикации

случилото се през есента на 1944 г.
е изолирано от своя исторически контекст

Сведено е до резултат от отделни, единични и моментни фактори. Съвременните исторически изследвания са изправени пред редица трудности като:

•          да се абстрахират от водещите настроения на момента, според които събитията от септември 1944 г. трябва да се оценяват отрицателно или да се минимализират;

•          да се издигнат над емоционалните оценки, поддържани от привържениците и противниците, за участниците и жертвите в делото на 9 септември 1944 г.

•          да се изправят пред множество едностранчиво подбирани и интерпретирани факти, т.е. ако се опитат...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор