Надя Младенова е на 31 години. Завършила е нова история - магистър, в СУ „Св. Климент Охридски“. Заместник-председател на МО в БСП с ресор „Национални политики“.

ЛЯВОТО — НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ

Брой 9, Септември 2014

 

Когато поставяме въпроса за лявата идея, може би трябва да започнем с едно въведение — първо, „ляво“ и „дясно“ не са постоянни категории и непроменливи във времето и пространството качества на едно или друго в политиката.

Лявото и дясното
преди 100, 50 или 5 години
не са едно и също нещо

В контекста на ХХI век левицата е такава по отношение на десницата например, каквито са основните линии на противопоставяне и дебати в обществото. Разбира се, преобладаващата в света левица е най-често социалистическа, като това е резултат от процесите през ХIХ и най-вече ХХ век и към момента това е като цяло непроменено.

Какво е настоящето на левицата? Какъв е проблемът и защо в целия ЕС например, въпреки икономическите дадености и ограничението на някои основни човешки свободи от управляващата десница, левицата не успява да спечели доверието на хората?

На първо място е време да си дадем сметка, че ХХI век не е век на теоретичните постановки. Това е векът на рациото, на огромното количество информация, с която би могъл да разполага всеки човек и оттам равносметката — с красиви слова, често неразбираеми, няма как да се стигне до хората.

Как стоят неща в България? Протестите и от февруари, и от юни, но и много преди това имат несъмнено нещо общо, и то е най-важното —

протестите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор