Пламен Георгиев е роден през 1992 г. в Сливен. Завършил е ПМГ „Добри Чинтулов“ в Сливен. Студент по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Интересите му са в областта на съвременните леви теории, теориите за преразпределение и националната политика.

ВРЕМЕ Е ДА СЕ ИЗГРАДИ КОНКУРЕНТЕН МОДЕЛ НА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА

Брой 9, Септември 2014

Лявото днес, а и в близкото минало, е в криза, и то вероятно най-лошата възможна – идейна криза. Неоспоримо е състоянието на неспособност в левицата да произведе актуален модел за управление на държавите, а и на света. В резултат на това идейното обновление на левицата е извор на дебати и идейни конструкции, вече близо три десетилетия. Безуспешно обаче се оказа търсенето на път, било то „третия“ на британските лейбъристи или пътя на реформиране на социалната държава в скандинавските страни, по който лявото да тръгне в променените условия. Наричам тези модели безуспешни не защото малко или много не успяха да дадат задоволителни резултати в споменатите страни, а защото не успяха да се наложат като общи концепции за управление на левицата в Европа, което доведе и до тяхната делигитимация.

Най-видимо неуспехът се изрази в тоталната победа на конкуриращия се с лявото политико-икономически модел ­ неолиберализма. През същото време, в което лявата идея беше в процес на обновление, идеята за „свободния пазар“ успешно успя да завземе целия свят. Нещо повече, неолиберализмът създаде едно огромно противоречие, предвид доминацията на този модел, от една страна, в целия развит свят и до днес, а от друга, очевидният му провал. Поради налагането на „вашингтонския консенсус“ и неолиберализма като властващ световен модел, светът претърпя...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор