Симеон Кулиш е роден през 1986 г. във Варна. Историк. Има десетки публикации от участия в национални и международни конференции, както и в научни издания. Председател на младежкия клуб на НД „Русофили“- Варна, член на ОБ на МО в БСП.

ВАРНЕНСКИТЕ КОМУНАРИ (1919-1921) – С ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО

Брой 9, Септември 2014

Вечните леви политики и ценности

Както след Първата световна война, така и днес, България се намира в един изключително динамичен и променящ се свят. Левите сили тогава и сега са изразител на чисто човешките желания за равенство, социална справедливост, просперитет и мир.

В настоящата статия ще представя т.нар. вечни леви политики, тези, които отличават левите от десните, тези, които са насочени към грижа за обикновения човек, към трудещия се. Варненските комунари от 1919 г. са сред немалкото примери в България от това време за желание на политическите сили да променят статуквото, да се изправят срещу буржоазните партии лице в лице и да предложат една достойна алтернатива.

Освен политики левите от началото на XX в. предлагат на обществото човешко отношение към гражданите на следвоенна България. Патриотичен, но не и реваншистки е погледът на левите. Комунарите успяват да спечелят доверието на хората не само със своята партийна идеология, с ораторството на своите лидери, но и с личния пример на всеки член на БКП (т.с.) – от обикновения член до ръководителя! 

Именно затова смятам, че макар и преди близо век тези политики на варненските комунари, тяхното политическо поведение и ценности са актуални и днес и има от какво да се поучим, ние, съвременниците на една столетна идея.

Ето това сме ние,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор