Стоян Мирчев е на 32 г., завършил е икономика и маркетинг в УНСС. Девет години е работил в частния сектор, като последната година е началник на политическия кабинет на министъра на инвестиционното проектиране. Член е на БСП от 2003 г.

ЛЯВОТО — ЕСТЕСТВЕНОТО ДВИЖЕНИЕ КЪМ НОРМАЛИЗИРАНЕ НА СВЕТА

Брой 9, Септември 2014

В последните 25 години сме свидетели на господство на неолибералния модел и икономическа философия и идеология. Преди този период опитната му площадка бе Южна Америка през 70-те и 80-те (Чили на Пиночет след преврата от 1973, после Аржентина и т.н.).

Роналд Рейгън и Маргарет Тачър завъртяха собствените си страни, развиха модела на рейгънизма и тачъризма. Това е крайно десен модел.

Богатите стават свръхбогати

Единият процент концентрира под свой личен и групов контрол световните мегакорпорации, световните медии, властта над природата и здравето, властта над американската армия, която по същество стана частна.

Икономисти и социолози пресмятат, че 10-те процента от върха на пирамидата притежават над 40% от богатствата в обществото. Докато 40-те процента хора от дъното на пирамидата на практика нямат своя собственост със стойност.

Това е вече нетърпима поляризация. Нетърпимо съжителство между свръхбогатство и деградираща мизерия. Ето докъде на практика доведе неолибералният модел на Милтън Фрийдмън, на Рейгън и Тачър.

След 1990 г. дойде и нашият ред. И вече 25 години сме във водовъртежа. Първо, системно преустройство в обществото и икономиката ни – от социалистическо в неолиберално капиталистическо. И сега, вече 7 години, във все по-непоносима световна криза, а от тази година сме на прага на Трета...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови