Пламен Владимиров е докторант в катедра „Политология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

ЕВРОПЕЙСКАТА ЛЕВИЦА В КОНТЕКСТА НА УКРАИНСКАТА КРИЗА

Брой 9, Септември 2014

През 2013 г. в Украйна се развиха политически процеси, чието значение надхвърли рамките на държавата. Страната е основна точка на международно напрежение от началото на 2014 г. досега. Тя се оказа терен, на който се пресичат големи геополитически интереси. 

Настоящата публикация обаче няма амбицията да разгледа украин­ската криза в нейната национална (украинска) рамка. Намерението е да се покаже по какъв начин въпросната криза въздейства на Европа в геополитически план. Какво значение има тя за левицата в Европа. И най-вече каква мотивация трябва да води европейските социалисти и социалдемократи при формирането на отношението им към кризата в Украйна?

Идеологически подход

Левицата в Европа има своите резерви към настоящия руски президент. Това до голяма степен е естествено. Путин е идеологически опонент. Той е консервативен, десен политик. Неслучайно крайната десница в Европа е тази, която най-активно застава на страната на Русия по повод конфликта в Украйна. Между Путин и крайната десница в Европа съществува известна идеологическа близост — предлагат критика на либералната демокрация от консервативни позиции. Има и други причини, предизвикващи резервираността на европейската левица към Владимир Путин. Характерът на режима на управ­ление в Русия, без да може да бъде...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор