Райна Маркова е българска писателка и критичка. Творчеството ù засяга сериозни социални теми. От 2006 г. води колонка във в. „Култура“, а от 2009 г. – семинар по творческо писане във Факултета по славянски филологии към СУ „Св. Климент Охридски“. Има няколко издадени книги: сборника с пънк разкази „Пого“ (1999); романите „Фани по пътя на светлината“ (2000), „*.log“(2006) и „Безподобните“ (2012). През 2004 г. излиза в неин превод книгата за музиката на ХХ век на Дейвид Тууп „Океан от звуци". През 2008 дебютната ù радиопиеса  „Плутон“ ù носи номинация на медийния фестивал „Prix Europa“ в Берлин. В момента работи над книга с публицистика.

ПЛЪХОВЕТЕ НА ВОЙНАТА

Брой 10, Октомври 2014

Четвърт век реформи предоставя изобилен материал да преосмислим северноатлантическата си „интеграция“ и да предотвратим очертаващата се национална катастрофа

 

Ускорението ни кара да виждаме предметите размазано. А ускорението, с което се развива ситуацията около нас напоследък – да не я осмисляме и да не можем да я свързваме с първопричината ù. Ще ми се именно поради това в шумотевицата на някои скорошни събития да припомня една специална година от не чак толкова далечното ни минало – 2006-та, последната ни извън Евросъюза.

Това е специална година за България, тъй като в нея най-важните реформи трябваше да приключат и да се сдобием с тъй необходимия за присъединяването ни капацитет.

Не само че не се случи, но и 2006 бе годината на грандиозните провали – Агенцията по вписванията, Кадастърът, НЗОК, НАП са само няколко примера за пълния административен, съдебен и финансов хаос тогава. Което не попречи на 21 септември 2006 г. в хотел „Шератон“ министър Василев да открие Третата кръгла маса по въпросите на информационните и комуникационните технологии, организирана от Българския ИКТ клъстер и КРИБ, с думите, че държавата има изключителна роля в създаването на благоприятни условия за растеж. В началото на следващата година...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор