На 24 октомври 2014 г. в Сочи за ХI път заседава международният дискусионен клуб Валдай“, който дискутира темата: Световният ред: нови правила или игра без правила“. През тази година в работата на клуба участваха 108 експерти, историци и политолози от 25 страни на света, включително 62-ма чуждестранни участници. В продължение на три дни те анализираха факторите за ерозия на съществуващата система от институции и норми на международното право.

В заключителната сесия се включи и руският президент Владимир Путин. Предлагаме на читателите на сп. Ново време“ изключително интересния анализ на Владимир Путин и неговите отговори на въпроси на участниците.

 

  ----

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ „ВАЛДАЙ“

събира периодично известни експерти по външна и вътрешна политика на Русия. Клубът е създаден през септември 2004 г. по инициатива на агенция РИА „Новости“, Съвета по външна и отбранителна политика на Русия, вестник „The Moscow Times“, списанията „Россия в глобальной политике“ и „Russia Profile“. По традиция пред участниците говори и руският президент.

През 2004 г. първото заседание на клуба „Валдай“ се провежда във Велики Новгород, близо до езерото Валдай. Оттам идва и името на клуба. Дискутира се темата „Русия на границата на вековете: надежди и реалности“.

През 2005 г. второто заседание на клуба „Валдай“ е на палубата на топлохода „Александър Радищев“, който плава от Москва до Твер и обратно. Темата е „Русия – политически калейдоскоп. Дискусията е посветена на разнообразието на политическия и социално-икономическия ландшафт на страната.

През 2006 г. третата конференция е на тема „Глобалната енергетика на ХХI век: ролята и мястото на Русия“. Заседанието се провежда в Москва и Ханти-Мансийск.

През 2007 г. за четвъртото заседание на клуба „Валдай“ около 100 политолози, обществени и политически дейци от 12 страни се събират в Казан. Темата „Русия на кръстопът: избор на път и търсене на идентичност“ е разгледана в три дискусионни сесии: „Русия – между Изтока и Запада“, „Русия след 2008 г.: модели на развитие“ и „Светът на ХХI – завръщане на религията?“

През 2008 г. клубът започва своята работа в Ростов на Дон с конференцията „Световната геополитическа революция в началото на ХХI век. Ролята на Русия“. Експертите обсъждат ситуацията около Южна Осетия и Кавказ. В заседанието вземат участие около 80 делегати – журналисти и политолози от различни страни.

През 2009 г. заседанието е в Якутск, а темата - „Русия – Запад: назад към бъдещето“. Участват политолози и журналисти от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Канада, Италия, Швейцария, Словакия, Унгария, Полша, Турция, Япония, Китай, Индия и Иран. Конференцията продължава в Москва и завършва в Ярославъл.

През 2010 г. клубът заседава в Санкт Петербург по темата „Русия: история и перспективи за развитие“.

През 2011 г. заключителната сесия на VIII заседание на международния дискусионен клуб „Валдай“ е на 7 ноември в Калуга. Темата: „Изборите през 2011-2012 и бъдещето на Русия. Сценарий за развитие за 5-8 години“.

През 2012 г. темата е „Бъдещето се създава днес: сценарии за икономическото развитие на Русия“. По време на срещата с Владимир Путин е поставен въпросът кога Русия по икономически показатели ще заприлича на Швейцария? Президентът отговаря, че Русия вече е започнала да решава много структурни задачи и това ще доведе до реална и качествена промяна в живота на хората. Най-неочакваната прогноза за относителното бъдеще на Русия в близка перспектива обаче се оказва на чуждестранните експерти. По тяхна оценка Русия би могла да достигне показателите на Швейцария по ниво на развитие към 2030 година.

През 2013 г. десетото юбилейно заседание на членовете на клуба „Валдай“ отново е на брега на езерото Валдай в Новгородска област. Форумът събира рекорден брой участници – над 200 руски и чуждестранни политици, обществени и духовни лидери, философи и дейци на културата. Обсъжданията по темата „Многообразието на Русия за съвременния свят“ засягат събитията в Сирия и търговските отношения между Русия и Украйна. Поставен е въпрос за вероятността Владимир Путин да се кандидатира за четвърти президентски мандат. Освен това президентът говори и за отношението на държавата към сексуалните малцинства и вярата в дявола: „Виждаме как много евроатлантически страни тръгнаха фактически по пътя на отказ от своите корени, в т.ч. от християнските ценности, съставляващи основата на западната цивилизация. Отричат се нравствените начала и всяка традиционна идентичност – национална, културна, религиозна и даже полова. Провежда се политика, която поставя на едно ниво многодетното семейство и еднополовото партньорство, вярата в Бога и вярата в Сатаната.“

През 2014 г. главното заседание на Международния дискусионен клуб „Валдай“ се провежда в Сочи. По темата „Световният ред: нови правила или игра без правила“ по традиция се изказва и Владимир Путин. Той засяга въпросите за антируските санкции, украинската криза и системата за глобална сигурност.

СВЕТОВНИЯТ РЕД: НОВИ ПРАВИЛА ИЛИ ИГРА БЕЗ ПРАВИЛА - УЧАСТИЕ НА РУСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ В ХI ЗАСЕДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ „ВАЛДАЙ“

Брой 10, Октомври 2014

   

 

Изказване
на Владимир Путин пред международния дискусионен
клуб
Валдай
24 октомври 2014,
Сочи

 

 

 

 

 

 

Уважаеми колеги! Дами и господа! Скъпи другари!

Радостен съм да ви приветствам на ХI конференция на дискусионния клуб „Валдай“.

Тук беше вече казано, че през тази година в клуба се появиха нови съорганизатори. Сред тях са и руски неправителствени, експертни структури, водещи университети. Освен това беше изкзана идеята да се добавят към обсъждането на типично руската проблематика и въпроси на глобалната политика и икономика.

Разчитам, че тези организационни и съдържателни промени ще укрепват позициите на клуба като една от авторитетните дискусионни и експертни арени. При това разчитам, че ще ни се удаде да съхраним така нарeчeния Дух на Валдай, а това са свобода, откритост, възможност да се изказват най-различни и при това винаги откровени мнения.

Във връзка с това искам да кажа, че аз също няма да ви разочаровам, ще говоря прямо, откровено....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови