Ивелина Ватова e журналист, социолог, преводач и преподавател. Автор на първия у нас лекционен курс по „Публична дипломация, обществено мнение и гражданско общество”. Пише основно по теми, свързани с Китай и Индия, чието развитие следи повече от 15 години. Работи и по международни проекти като анализатор на комуникационни съдържания.

КИТАЙ — ПОЛИТИЧЕСКАТА ЛАБОРАТОРИЯ НА СВЕТА

Брой 10, Октомври 2014

 

В момента в Китай се извършва огромен социополитически експеримент. Много прецизно и отблизо се следва не определен съществуващ вече марксистки  модел, а класическата теория на самия Маркс за икономическата база и идеологическата надстройка. Не­случайно парадигмата е първи етап на социализъм с китайски характеристики. Политическата сфера постоянно, постепенно и внимателно се самоприспособява към динамиката на промените у дома и в света.

Китайската представа
за  държавата и държавността

За китайците „съединението е сила“ не е просто лозунг, а основно житейско правило за оцеляване, генетично инкорпорирано в социалната им тъкан.  Китайската вяра в единството има три измерения: а/ то е основополагащ приоритет както за държавата, така и за народа; б/ очаква се държавата да бъде негов гарант и това очакване се отстоява от всички;  в/ чувството за обща китайска идентичност е толкова мощно и завладяващо, че се превръща в истинска крепост за колективната вяра в единството на държавата.(1) А тази държава винаги е имала универсален и неоспорван авторитет.

На Запад държавата се възприема предимно като изкуствен конструкт, създаден на определен исторически етап, за да изпълни определени социални и политически функции,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор