„БОГОМИЛИТЕ СА ВЪЗВИШЕН ПРИМЕР ЗА НРАВСТВЕН ЖИВОТ...“

Брой 10, Октомври 2014

 

С проф. д-р Ерика Лазарова разговаря Огнян Стамболиев

  

БОГОМИЛО-КАТАРСКАТА ФИЛОСОФИЯ КАТО ЖИВЯНА ЕТИКА (изд. „Авангардпринт“, Русе) е книга, която заради научните си приноси и новаторски характер би трябвало да бъде преведена и представена в чужбина. В нея читателят ще открие отговор на много въпроси за етическата същност на дуалистичната ерес, за съзнателното оклеветяване на богомили и катари, за „Църквата на Любовта“ и за Любовта като космическа същност, за егалитаризма и богатството като неистинско битие, за българския културен принос в Средновековна Европа, за волнодумието с катарски корени на свети Франциск и за инквизицията като социално оръжие на враговете на свободната мисъл, но и като убежище на психопати-садисти, чието потиснато либидо ги прави особено усърдни в измъчване на жертвите им.

 — Доц. Лазарова, новата ви книга „Богомило-катарската философия като живяна етика“ представя един съвсем нов поглед към богомилската тема. Какво е Вашето послание към читателите?

— Преди всичко исках да покажа, че богомилството, а и по-късната му, европейска проекция — катарството, се разгръщат като дълбоко нравствено учение и особен вид културно мисионерство,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови