Професор Иван Ангелов е роден в с. Българин, Харманлийско. Завършва ВИИ „Карл Маркс“ в София (днес УНСС).От 1960 г. е в Икономическия институт на БАН, където е член-кореспондент. В продължение на 12 г. работи в ООН. Икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов. Автор на книгата „Икономиката на България до 1999 г.“

25 ГОДИНИ - ПРЕХОД ИЛИ РЕСТАВРАЦИЯ НА КАПИТАЛИЗМА

Брой 11, Ноември 2014

 

Tези дни, във връзка с 25-а годишнина от 10 ноември 1989 г., много се говори и пише за така наречения преход. При това се допускат груби грешки и дори откровени, цинични лъжи. Грешат онези, които смятат изминалите 25 години за пропиляно време. Първо, защото това не е никакъв преход, и второ, защото ни помага да извлечем полезни уроци за бъдещето.

Още повече грешат онези, които смятат тези години за най-успешните в нашата нова история. Като президента Росен Плевнелиев, например, който в опита си да изтрие спомените за своето и на семейството си комсомолско и комунистическо минало си измисли друго минало и стана за посмешище с лъжите си. Утвърди се и като най-агресивния политически ястреб между президентите в ЕС и често с публичните си изяви злепоставя не само себе си, но и България.

Преход и реставрация

Преходът е постепенно преминаване от една в друга фаза на дадена обществена формация. Той се характеризира с постепенно количествено натрупване на промени, без резки качествени изменения. За преход може да се говори и при постепенно мирно преминаване към нова обществена формация, доколкото това е възможно.

Реставрацията  е преминаване от настоящата към друга, съществувала по-рано обществена формация. С други...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови