Богдана Тодорова е доцент в секция „Социал­ни теории, стратегии и прогнози“ на Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките (ИИОЗ-БАН). Научните ѝ интереси са в областите: философия на религия­та, ислям, политическа антропология, етика, ислямски фундаментализъм и тероризъм, сигурност.

ИЗТОЧНОТО ПАРТНЬОРСТВО И РОЛЯТА НА БЪЛГАРИЯ

Брой 2, Февруари 2015

 

Днешните събития в Украйна (използването ù като пешка в геополитическата игра на САЩ и ЕС) правят темата стратегически важна. Новата тактика на Русия, която цели да защити руските интереси и компактното руско население там, оказва значителен натиск върху балтийските страни, Полша и Централна Европа, от една страна, и прави уязвими Грузия, Молдова, Армения, Азербайджан и централноазиатските републики, от друга.

Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна са различни по своята политическа, икономическа и географска специфика, но те са обединени от общото си историческо минало в сянката на СССР и неговото наследство. Същевременно като непосредствени съседки на страните от ЕС, са част от европейската политика за съседство.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. ЕС е закономерна политическа алтернатива за всички държави отвъд „желязната завеса“, включително за бившите съветски републики. През 1993 г. Съюзът обеща членство на онези страни от Централна и Източна Европа, които изпълнят високите критерии на Запада за демокрация и икономическа либерализация. През 2004 г. бяха приети т. нар. „отличници“, а през 2007 г. — по-бавните реформатори от категорията „изоставащи“ — българи и румънци. С това ЕС спечели гео­стратегическа победа, заявявайки присъствието...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови