Димитър Ганов е роден през 1973 г. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Защитава докторат в Института за философски изследвания на БАН на тема „Наративът на левия радикализъм“. Главен асистент е в Института за изследване на обществата и знанието на БАН, редактор в сп. „Философски алтернативи“. Изследва предимно леви политически теории и движения, политически стратегии и конфликти.

ФИНАНСИРАНИТЕ ОТ САЩ МЕДИИ И НПО В БЪЛГАРИЯ КАТО ИНСТРУМЕНТ НА „МЕКАТА СИЛА“

Брой 3, Март 2015

Американската стратегия
и българските тинк-танкове

Българските think tanks не се развиват извън контекста на цялостната история на „гражданското общество“. Бумът на неправителствените организации съвпада с последните години на държавния социализъм и 90-те години на XX в. Фундаменталната идентификационна характеристика на „гражданското общество“ беше да служи за модел на развитие на бившите социалистически страни, в който „гражданските“ потенции да бъдат отделени от „тоталитаризиращия“ обсег на държавната политика.

В действителност „гражданското общество“ преди края на осемдесетте години на миналия век не съществува и на Запад. А развитието му вече тридесет години следва линията на правителствени инициативи и стоящите зад тях глобални интереси на финансовия капитал.

Това започва още през 1961 г., когато Джон Кенеди създава Американската агенция за международно развитие (USAID) — официален правителствен фонд на САЩ, който между 1990 и 2007 г. е вложил само в България над 600 000 000 долара във всевъзможни сфери на обществения живот.

„Неправителствена“ организация е тази, на която правителството делегира своите функции, доколкото в съвременните условия държавата е неподходящ политико-икономически играч в сферата на обществените и хуманитарните науки....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови