Авторът е доктор по история, сътрудник в ЦИПИ към НПИ „Д. Благоев“, специалист по съвременна история на България, асистент в ИФ и ФКНФ на СУ „Св. Климент Охридски“ и  Института за исторически изследвания при БАН.

ДАТАТА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 И ПРОТИВОРЕЧИВИТЕ ОЦЕНКИ НА БСП

Брой 3, Март 2015

Датата 9 септември 1944 г. има ключово значение не само в най-новата история на България, но и за историята на БКП, която след преименуването си в началото на 1990 г. на БСП приема наследството на БКП, водеща началото си от създадената на 2 август 1891 г. на връх Бузлуджа Българска социалдемократическа партия (БСДП). В този смисъл трайна позиция на БСП от началото на прехода е, че тя поема отговорността (много често разбирана като вина) за цялото историческо наследство на комунистическата партия. Това дава основание на някои изследователи да говорят за т. нар. комплекс за вина на БСП, който се превръща в ахилесова пета на партията (1).

Кои фактори поставят БСП в тази ситуация? Наследството на БКП от самото начало я поставя в деликатно положение от гледна точка на желанието ù за коренна идеологическа и организационна трансформация с цел запазване на водеща политическа роля при новите вътрешни и външнополитически условия. Въпросът за отношението на преименуваната партия към миналото е тясно свързан с проблема за новата ù идентичност(2).

В годините на прехода интерпретациите на миналото се превръщат в основен инструмент за формиране на политически идентичности и властови легитимации (3).  В случая с БСП отношението към едни или други исторически събития дава възможност за нейното дискредитиране и елиминиране като политически опонент....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови