Александър Симов e журналист във вестник „Дума“. Роден е през 1977 г. в Стара Загора. Завършил е Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ „Св. Климент Охридски“. Активен блогър. Негови статии и злободневни коментари могат да бъдат прочетени също в блога „Алхимичната лаборатория на Александър Симов“ (http://alexsimov.blogspot.com) и на сайта „Поглед инфо“ (http://www.pogled.info).

РАЗЛИЧИЯТА В БСП - ЯВНИ И НЕЯВНИ ФОРМИ

Брой 7-8, Юли-Август 2015
Различията в БСП винаги са били обект на засилено медийно внимание с лек вампирски оттенък. Още от началото на 90-те години журналистите отново и отново разчепкваха различните идеологически виждания в партията и с мрачно вдъхновение пророкуваха невиждани разцепления в политическо-библейски мащаби. Сигурно това е някаква сянка от тоталитарните времена, но и досега мнозинството от българските анализатори не могат да си представят ситуация, в която две различни гледни точки съжителстват в една партия, без това да води до някаква мелодраматична колизия или нещо като взрив в холивудски филм, след който остават само пепел, камъни и кръв. 
 
В политически модел, съставен основно от лидерски партии, кое­то е дефект на българската демокрация, е повече от трудно да се поставя въпросът за различията, защото той придобива формата на някаква клокочеща интрига, която само чака своя миг, за да изригне като лава и да помете всичко по пътя си. Но е крайно време да проследим тънката червена нишка на различията в БСП и да видим как са се оформяли те във времето.
 
Прави впечатление, че в началото на 90-те години различните възгледи в БСП са структурирани във фракции – „Марксистка платформа“, Обединение за социална демокрация, „Път към Европа“, Алтернативното социалистическо обединение. Разнообразието от идеи обаче е...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор