СОЦИАЛИСТ - ДЕМОКРАТ ДОНЕСЕ ПОБЕДА НА ЛЕЙБЪРИСТИТЕ В ЛОНДОН

Брой 1-2, Юни-Юли 2016

„Решен съм да организирам най-прозрачната и насочена към хората политика. Всяко едно малцинство в града ни ще е абсолютно равнопоставено, защото в крайна сметка ние всички сме лондончани.“ С тези думи новият кмет на Лондон, лейбъристът Садик Хан, встъпи в длъжност, след като спечели изборите на 5 май т.г.


Освен че връща града в ръцете на лейбъристите, той е първият кмет на голяма европейска столица от мюсюлмански произход. Хан израства в работническо семейство на пакистански емигранти. Завършва право в университета на Северен Лондон и оттам започва политическата му кариера. Като адвокат по човешките права повече от 10 години е съветник на кмета на квартал „Уандсуърт“. Следва дебютът му и на голямата политическа сцена, когато тогавашният премиер Гордън Браун го назначава най-напред за министър на общините, а после и за транспортен министър.

През 2013 г. Хан, представител на социалдемократическото крило в Лейбъристката партия, публично заявява готовността си да участва в борбата за кмет на Лондон. Сред обещанията, които му спечелиха голяма подкрепа, е да замрази за четири години цените на градския транспорт и на метрото. В резултат Садик Хан спечели изборите с рекордните 1 310 143 гласа. Така той стана и политикът с най-голяма изборна победа...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови