Тема на броя:
СИЛАТА НА ЗНАНИЕТО

 
Веселина Любомирова е доктор по политология от УНСС, където е хоноруван преподавател към катедра „Публична администрация“ и „Медии и обществени комуникации“, завършила е журналистика. През 2013 г. защитава дисертация на тема „Стратегически мениджмънт на политическите партии“, научните ù интереси са в областта на стратегическото управление и мениджмънт, публичните политики, особено в секторите образование, здравеопазване, демографска политика.

КЪДЕ Е ЗАРОВЕНА ЛЪЖАТА В „ОТГОВОРНАТА ГРИЖА“ НА ВЛАСТТА КЪМ БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Брой 1-2, Юни-Юли 2016
 
По данни на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) българските ученици остават последни по грамотност в Европа и на 47-о място сред 65 развити държави и икономики в света.
 
 
Състоянието на образователната система в България е критично по толкова различни показатели, че достига притеснителни нива от гледна точка на националната ни сигурност в частта човешка сигурност – категория, свързана на първо място с правото на по-добро качество на живот (1). 
 
Секторен проблем става ключов за сигурност­та на страната, „когато не може да бъде овладян без структурни трансформации в държавните и обществени отношения“ (2). Един от начините да се установи дали в една стратегия основните проблеми са дефинирани неправилно, е да се отнесат към различни нива на национална сигурност. Така проблемите на човешката сигурност, каквито са демографските кризи, системно лошите показатели в здравеопазването и образованието, поради сериозното си задълбочаване, стават въпрос на националната сигурност. И ако за тях няма адекватни приоритети, предложения за решения и политически стратегии, говорим за липсваща връзка между готовността за управление и определени видове сигурност (3). Реално е възможно една стратегия да...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор