Тема на броя:
СИЛАТА НА ЗНАНИЕТО

 
Проф. д-р Димитър Денков е декан на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Основните му интереси са в областта на философията на Новото време, логика и теория на идеологията. Има публикации на немски, руски, английски и френски. Преводач и редактор на основни трудове на Кант, Хегел, Бенямин, Ницше, Хайдегер, Х.-Г. Гадамер. Занимава се и с изследвания по теория на съвременното общество - медии, политическа идентификация, теория на политиката.

БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ: ЕКСЦЕСИЯТА КАТО НОРМА И КОНТУРИТЕ НА НОВА ФОРМА

Брой 1-2, Юни-Юли 2016

С образование се успява, но успехът не е даден на всички – и като лични способности, и като исторически шанс. България не просто е на път да го пропусне. С досегашната образователна политика, отглас на политическия живот изобщо, тя няма никакви шансове, ако не направи рязка промяна в близките десет години.

 
 
Обичайните скандали около автори и герои в учебните програми според новия Закон за училищно образование фокусираха за кратко вниманието на обществото към образованието в познатия истеричен тон. Той е поддържан и подклаждан от медиите предимно с внимание към скандали и ученически клипове в т. нар. социални мрежи.
 
След смяната на министър Танев нещата си дойдоха на мястото и в нормата. МОН пак занарежда стратегии и документи за научните изследвания, дуалното обучение, повишаване на качеството и равен достъп до образование, като дори се откри възможността човек да стане магистър по педагогика, ако преподава известно време на роми в училище. На последното, естествено, не се обърна никакво внимание, макар да е не по-малко скандално от бърканиците в учебните програми. Доста особени магистри ще се появят, тъй като в най-минимализирани стойности това засяга около 1/5 от училищата в България и близо 1/5 от учениците...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови