Тема на броя:
СИЛАТА НА ЗНАНИЕТО

 
  
Доцент Игнат Минков e специалист по етнография на съвременността. Бил е шеф на Националния етнографски музей, повече от 30 години работи в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН. Професионалните му интереси са насочени към българската национална култура. Има повече от 90 научни публикации.

ЕТНОЛОЖКИ БЕЗПОКОЙСТВА ОТ НОВОПРИЕТИЯ ЗАКОН ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Брой 1-2, Юни-Юли 2016
 
Сред основните слабости на закона е игнорирането на българския национален облик на обществото ни
 
На 30 септември 43-ото НС прие най-после внасяния няколко пъти от ГЕРБ и предизвикал огромно безпокойство сред обществото Закон за предучилищното и училищното образование (ЗПУУО). Въпреки логично обоснованата безкомпромисна съпротива на левицата в парламента, възраженията на педагогическото съсловие, на авторитетни общественици и представители на интелигенцията, законът беше гласуван от управляващото мнозинство. По своите негативни страни той може да се сравни само със Закона за ликвидационните съвети от 1991 г., с който беше унищожено уедреното и модерно българско земеделие. Изпълнението му може да срине окончателно българското образование и обезсили българската образователна система като най-важна национална институция. Всъщност, изглежда, това е и задачата, която външни сили, контролиращи днешните български власти, му възлагат.
 
Днес българското образование е в обезпокоително дълбока криза. Четвърт век след началото на Прехода от водещи тогава, ние вече заемаме последните места по „успеваемост“ на нашите ученици сред европейските страни и продължаваме да затъваме в създалата се безизходица. При тази ситуация наложеният от...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови