Тема на броя:
СИЛАТА НА ЗНАНИЕТО

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Велиана Христова е журналист във вeстник „Дума“, доктор по филология. Специализира в областта на образованието и науката. Автор е на стотици статии в множество вестници и списания. Съставител, автор и съавтор на 6 книги. Член е на европейската организация за наука „Euroscience“ и на УС на фондация „Еврика“. Носител е на наградите на СБЖ, МОН, БАН, СБУ, Съюза на учените, на Сметната палата, Археологическия институт с музей – БАН и др.

УЧИЛИЩЕТО - ТЕРИТОРИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ИНВАЗИЯ

Брой 1-2, Юни-Юли 2016
 
В новите учебни програми на министър Кунева по история липсва фашизмът, липсва и социализмът, но са разработени подробно „престъпленията на тоталитаризма“ до 1989 г.
 
 
Само лъжата се нуждае
от подкрепата на държавната власт,
истината устоява от само себе си.“
                              Бенжамин Франклин
 
Никога досега в 26-те години преход никоя власт не си е позволявала такава откровена политическа намеса в училището, каквато наблюдаваме в момента. Според действалия доскоро Закон за народната просвета и според новия Закон за предучилищното и училищното образование развиването на политическа дейност в средното училище е забранена. В последните месеци обаче сме свидетели не само на преки политически десанти на властта сред гимназисти, но и на институционално въвеждане на антикомунизма в средното образование. Досега русофобията и антикомунизмът бяха насаждани у нас от обилно финансирани от САЩ и европейския Запад неолиберални фондации. Сега те стават задача на държавата.
 
Актуалното състояние на едно общество и особено бъдещето му зависят в огромна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови