Тема на броя:
СИЛАТА НА ЗНАНИЕТО
 
 
Силвия Минева е професор по етика, доктор по философия, преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, главен редактор на е-списание „Виртуална култура“. Автор е на 4 монографии, студии и статии в специализирани и популярни издания. Изследователските ù интереси са в областта на приложната, професионалната и постмодерната етика. В същите области са и курсовете, преподавани от нея в различни специалности и факултети на Софийския университет.

ТЕХНОЛОГИИ, ИКОНОМИКА И ХОРА В ОБЩЕСТВОТО НА ЗНАНИЕТО

Брой 1-2, Юни-Юли 2016
 
Цел на тази статия е да представи характерни тенденции в развитието и разпространението на технологичния детерминизъм днес и да се очертае перспективата, която той разкрива за основните форми на човешка активност – труд, познание и общуване. Изложението се позовава на актуални изследвания на авторитетни съвременни автори от областта  на социалното познание, философията и психологията.
 
 
  
От 90-те г. на ХХ в. насам развитието, приложението и разпространението на ИКТ са сред най-печелившите и популярни видове бизнес в световен мащаб. От икономическа гледна точка това се обяснява с изместването на индустриалните от новите, постиндустриални технологии – компютърно-информационните и биотехнологиите. В резултат днес едва ли има сфера на човешкия живот, останала незасегната от тези технологии: труд и бит, образование и наука, общуване и забавление, политика и култура. Въпреки различията помежду си, всички тези области на общественото и човешкото битие са еднакво податливи на въздействието на ИКТ, така че съвременното общество да се дефинира като информационно. На практика става дума за индустрия с глобални мащаби и утвърждаването на един нов тип икономика – информационна, глобална и мрежова, на която дължим съвременното...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови