Велко Вълканов e професор, доктор на юридическите науки. Работил е в Съвета по законодателството при Министерство на правосъдието, а след това като научен сътрудник в Института за науките за държавата и правото при БАН. От 1990 до 2001 г. е народен представител. Автор на 7 монографии по правни проблеми и четири книги публицистика. Почетен председател на Българския антифашистки съюз.

РЕФЕРЕНДУМИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Брой 3-4, Септември-Октомври 2016
На референдум трябва да се поставят само такива въпроси от национална значение, за които няма да се иска преразглеждане и за чието решение не е необходима особена култура, а просто здрав разум. 

 
 
РЕФЕРЕНДУМЪТ е държавноправна форма на участие на гражданите в управлението на държавата. Той е вид допитване до народа по въпроси, които засягат съществени интереси на гражданите. Чрез референдума народът непосредствено и окончателно решава въпроси, които иначе се решават от определените в конституцията органи.
 
Референдумът има своите правни основи в Чл.1, ал. 2 от Конституцията на Република България: „Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази конституция“. Една от формите, в които държавната власт се осъществява непосредствено от народа, е именно референдумът.
 
Но референдумът не е понятие на самата конституция. Тя никъде не употребява думата референдум, когато постановява, че държавната власт се осъществява непосредствено от народа. С това понятие работи Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. В Чл.3 от закона са посочени четири форми на пряко...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови