Eвгения Калинова е проф. д-р по история. Преподава съвременна българска история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„НАРОДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ“ - НАЧАЛОТО И КРАЯТ НА ЕДНА ИДЕЯ

Брой 3-4, Септември-Октомври 2016
 
 
Макар и кратък, периодът на „народната демокрация“ има своите специфики и обяснение и макар и преходен, няма никакво основание да бъде отричан или „прикачван“ към последвалия го период на сталинизма в Източна Европа.

 
 
В ГОДИНИТЕ на прехода в България се правят настойчиви опити както по политическа линия, така и от отделни историци, да се внушава, че на 9 септември 1944 г. в страната се установява комунистически режим – именно на тази дата, а не в резултат от нея и като последица от тогавашните събития, които отварят пътя към такъв режим. При подобни твърдения удобно се пропускат факти, като напр. този, че „комунистическият режим“ до 15 септември 1946 г. е монархически, малолетният цар Симеон II е в страната, а Търновската конституция е в сила до края на 1947 г.; в икономически план преобладаваща е частната собственост, а в културната сфера има плурализъм на идеи и стилове.
 
Държавен социализъм от съветски тип („сталинизъм“, „комунистически режим“) в източноевропейските страни, оставени в сферата на Съветския съюз, се установява след 1947/48 г. Явното несъответствие между характеристиките на комунистическия режим в СССР и ситуацията в България до края на 1948 г. (1) изисква обяснение, а...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови