Любен Петров е дългогодишен дипломат и експерт по международни отношения.

„СЕГА ЗА МЕНЕ ТИ СИ УЧАСТ...“ - 80 години от Гражданската война в Испания (1936–1939)

Брой 3-4, Септември-Октомври 2016
 
 
През лятото на 1936 г. Испания става република. Както всяка демократична държавна формация, така и испанската среща много врагове, срещу нея се надигат вътрешни и международни сили. Страната е превърната в арена на жестока гражданска война, дала повече от един милион жертви. В продължение на 1936-1939 година от екзотична страна на тореадорите, кастанетите и на Кармен, Испания се превръща в страна на престъпленията на настъпващия фашизъм и съдба на целия прогресивен свят.
 
На Седмия конгрес на Коминтерна (1935), чийто генерален секретар става Георги Димитров, се дава марксическата формулировка на фашизма: „Фашизмът е открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистичните и най-империалистическите елементи на финансовия капитал.“ Изпълнителният комитет на Комунистическия интернационал (ИККИ) бие тревога и допринася за обединяване на демократичните и революционните световни сили в народни фронтове за отпор срещу настъплението на фашизма.
 
По инициатива на Испанската комунистическа партия (ИКП) и в Испания е създаден Народен фронт, който печели парламентарните избори на 16 февруари 1936 г.
 
Срещу републиканското правителство застават най-отявлените реакционни сили в страната – едрата буржоазия, земевладелците, Католическата църква,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови