БЪЛГАРСКИЯТ КАНДИДАТ ЗА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ООН

Брой 3-4, Септември-Октомври 2016

Ирина Бокова остана втора в надпреварата за поста. Според прецизен анализ на агенция „Ройтерс“ тя се нарежда непосредствено след португалеца Антонио Гутериш, около когото се обединиха страните членки на Съвета за сигурност в гласуването на 5 октомври.

Бокова постигна този впечатляващ резултат, въпреки безпрецедентната клеветническа кампания, на която бе подложена в собствената си страна, и след като българското правителство подмени кандидатурата ѝ с тази на еврокомисарката Кристалина Георгиева само седмица преди решаващото гласуване.

По време на кампанията бяха формирани очаквания Съветът да избере първата жена генерален секретар и тя да бъде от Източна Европа – единствения регион, който до момента не е бил представляван. Не само като жена от Източна Европа, но и най-вече като успешен генерален директор на ЮНЕСКО за втори мандат, Ирина Бокова беше първото име, което се завъртя в световните медии като кандидатурата с най-добри шансове в този контекст.

Тя успяваше да запази тези шансове във всички предварителни гласувания, преди да бъде бламирана от собственото си правителство, което номинира втори български кандидат под груб външен натиск. Кристалина Георгиева се представи неубедително на изслушването в Общото събрание на ООН, а гласуването...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови