СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА СИРИЯ НЕ ПРОРАБОТИ

Брой 3-4, Септември-Октомври 2016

След близо 15-часови преговори в Женева външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери се споразумяха на 10 септември 2016 г. за прекратяване на огъня и начало на мирен процес в Сирия, както и за координирани въздушни удари срещу ислямистките бунтовници. Страните се договориха да създадат общ център за борба с „Ислямска държава“ и „Джабхат Фатх ал Шам“ (преименувания фронт „Ан Нусра“), което да позволи разграничаване на терористите от т. нар. умерена опозиция.

Само седмица по-късно САЩ удариха „по грешка“ Сирийската армия, в резултат на което „Ислямска държава“ нахлу в покрайнините на Дейр ез-Зор. Бомбардиран бе и хуманитарен конвой на ООН, за което САЩ се опитаха да обвинят Русия, а сраженията продължиха по всички точки на Сирия. В резултат Сирийската армия обяви край на примирието. Според руската страна САЩ нямат ефикасен контрол за влияние над сирийската опозиция и де факто подпомагат терористичните групировки.

На 3 октомври САЩ заявиха, че прекратяват двустранното сътрудничество с Русия по примирието в Сирия и оставят само военните канали за предотвратяване на конфликти във въздушното пространство между двете страни. Според руския...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови