Борис Попиванов е доктор по политология, доцент, преподавател във Философския факултет на СУ Св. Климент Охридски.Научните му интереси са в областта на политическите идеологии, теория на гражданството, младежките изследвания.

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ И НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ В БЪЛГАРИЯ 2016: ТОЧКА НА ПОЛИТИЧЕСКО ПРЕЧУПВАНЕ

Брой 5-6, Ноември-Декември 2016

 

Възможностите да вървим към нещо по-различно от „модела ГЕРБ“ са безспорни, но някои от пътищата могат да се окажат дори по-опасни. Дали 2017-а ще се превърне в година на авантюрите, или в година на отлепяне от дъното, ще зависи в немалка степен и от БСП.
 
 
 
Малко данни и сравнения
 
На 6 и 13 ноември 2016 г. в България се проведоха избори за президент и вицепрезидент. При избирателна активност от 57,47% (3,94 млн. гласоподаватели) на първи тур поведе (с 25,44%, или 974 хил.) двойката Румен Радев – Илияна Йотова, издигната от инициативен комитет и подкрепена от Българската социалистическа партия (БСП). На втория тур Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха с 59,37% (2,06 млн.) срещу 36,16% (1,25 млн.) за другите участници в балотажа, издигнатите от ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев.
ЦИК официално обяви Румен Радев за петия президент на Република България.
 
На 6 ноември, паралелно с първия тур, се проведе и национален референдум по три от въпросите, представени от „Шоуто на Слави“: за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, за задължително гласуване и за редуциране на държавната субсидия за политическите партии до 1 лев годишно за получен глас. Активността на референдума бе...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови