Динко Динков е професор, доктор, преподавател в катедра „Международни отношения“ на УНСС. Професионалните му интереси са в областта на европейското сътрудничество и интеграция; външна политика на България; сътрудничество в Югоизточна Европа.

60 ГОДИНИ СЛЕД ПОДПИСВАНЕТО НА РИМСКИТЕ ДОГОВОРИ СЪЩНОСТТА НА ИНТЕГРАЦИОННИЯ МОДЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ОСТАВА НЕОСМИСЛЕНА

Брой 5-6, Ноември-Декември 2016

Сред основополагащите цели, обосновани от Жан Моне,
беше постепенното сближаване на равнищата на развитост във всички страни членки

 

Навършват се 60 години от подписването през 1957 г. на Римските договори, по силата на които се създават Европейска икономическа общност и Европейска агенция за атомна енергия. Чрез тях продължава претворяването на идеите за принципно ново организиране на обществения живот, заложени в Парижкия договор от 1951 г., с който се създава Европейското обединение за въглища и стомана. Тези нови общности се основават на разбирането, че междудържавните конфликти на европейския континент могат да се предотвратят, ако важни икономически отрасли на отделните страни се поставят под общо наддържавно управление.

В духа на Декларацията на Робер Шуман от 9 май 1950 г. (1) се започва със създаването на многостранна общност за управление на стоманодобива и на тясно свързания с него въгледобив. Впечатляващите резултати от наднационалното управление на тези отрасли насърчават шестте страни по Парижкия договор (Франция, Западна Германия, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург) да предприемат по-нататъшни стъпки в тази посока.

След преживените катаклизми през ХХ век постепенно се прокрадва съмнение дали национално-държавната идея е най-добрият...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови