ПОЗИЦИЯ НА НС НА БСП ПО ПРОБЛЕМИТЕ, СВЪРЗАНИ С БЕЖАНЦИТЕ

Брой 5-6, Ноември-Декември 2016

 

• През 2013 г. повече от 11 500 души са преминали незаконно държавната граница. Някои от тях бягат от кървавия сирийски конфликт и съгласно българските закони и международните ангажименти на страната имат право да получат закрила или убежище в България. В същото време значителна част от прииждащите без разрешение чужди граждани не могат да бъдат определени като „бежанци“ и следва да бъдат третирани като незаконни мигранти съгласно българското законодателство, т.е.  връщани обратно в страните им по произход.

• Рязкото увеличение на навлизащите в страната чужди граждани създаде сериозни трудности.  Причините за това се крият в пълната неподготвеност на страната ни за подобен наплив, въпреки неговата предвидимост с оглед развитието на процесите в Близкия изток и съществуващата Национална стратегия в областта на миграцията, убежището и бежанците (2011 – 2020).

• В България, подобно на много други държави, пристигането на значителен контингент чужди граждани създаде риск от нарастване на проявите на расизъм, ксенофобия и липса на толерантност.

• В тази сложна обстановка правителството предприе спешни мерки, които вече дават резултат. Засиленият контрол на българо-турската граница чувствително...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови