ИК „Синева“ пусна от печат интересна книга, адресирана не само към специалистите, а към всички любители на архивните документални свидетелства – „България на мирната конференция. Париж, 1946“. Всъщност това е второ издание на книгата, посветено на 70-годишнината от Парижката мирна конференция.

Първото ѝ издание е преди близо седем десетилетия – през бурната за България във вътрешен и външен план 1947 г. Тя се появява по „горещи следи“, тъй като само няколко месеца по-рано в Париж завършват заседанията на Мирната конференция. На нея победителите във Втората световна война от Антихитлеристката коалиция обсъждат мирните договори със сателитите на Третия райх.

Книгата съдържа и много автентични документи от конференцията, от заседанията на нейните комисии и от сключването на договора за мир с България, както и впечатленията и емоцията на двама български журналисти – Славчо Васев от в. „Работническо дело“ и Крум Христов от в. „Отечествен фронт“, отразявали „на място“ работата на конференцията.

В новото издание са включени думи за двамата журналисти от Веселин Васев, син на Славчо Васев, и на Мария Крумова, дъщеря на Крум Христов.   

Тази книга идва да запълни не само една библиограф­ска празнина, но и да напомни, че в нашия исторически летопис все още липсва цялостно монографично изследване на онези събития, които оформят облика на България и определят бъдещето ѝ през следващите няколко десетилетия.

ДОКУМЕНТАЛНИ СВИДЕТЕЛСТВА ОТ ПАРИЖКАТА МИРНА КОНФЕРЕНЦИЯ

Брой 1-2, януари-февруари 2017

Декларация-обръщение
на Министерския съвет под председателството на Георги Димитров
до членовете на Съвета на външните министри на СССР, САЩ, Великобритания и Франция – Молотов, Бърнс, Бевин и Бидо

31 януари 1947 г.

 

 „Българското правителство току-що получи официалния и окончателен текст на договора за мир – така, както той бе съставен напоследък от Съвета на четирмата министри на външните работи – и счита за своя длъжност да донесе до Ваше знание чувствата и мислите, които го вълнуват в навечерието на подписването на този важен международен акт.

Преди всичко българското правителство от името на българския народ желае да изрази своето дълбоко задоволство, че след продължителни усилия и преговори съответните правителства постигнаха пълно съгласие по клаузите на договора за мир с България. Предстоящото подписване на договора ние считаме като един голям успех на делото на мира и международното сътрудничество, като една нова важна стъпка...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови