ГОЛЯМАТА ДИСКУСИЯ ПРОДЪЛЖАВА

Брой 1-2, януари-февруари 2017

„През последното десетилетие социалдемократическите партии в Западна Европа са в унизително отстъпление. Електоралният спад на лeвоцентристките сили е без прецедент. Дори и там, където социалдемократите стигаха до правителствената власт, често в коалиции с други партии, техният опит остава безуспешен, бързо следван от поражение. В резултат много коментатори настояват, че социалдемокрацията е загубила жизнеността си и съдбата ѝ е да изчезне като политическа сила и като идеологическа традиция в Европа“ (1).

С тази нерадостна констатация започва току-що публикуваното изследване на Патрик Даймънд, известен английски политолог, изследователски директор на Policy Network – мозъчен тръст и идейна платформа на съвременната социалдемокрация. Заглавието също е показателно – „Ендшпил за левоцентристите? Отстъплението на социалдемокрацията в Европа“.

Същевременно авторът, без да заобикаля фактите, не изпада в песимизъм и фатализъм и вижда достатъчно потенциал за нова политика на социалдемокрацията, способна да формира по-егалитарен капитализъм и по-честно и справедливо общество.Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови