Професор д.и.н. Андрей Пантев е историк, дългогодишен преподавател в СУ „Кл. Охридски“. Депутат в 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание от гражданската квота на Коалиция за България. Автор на около 40 книги и над 300 публикации на български, английски, руски, испански, немски. Съставител и редактор на исторически сборници и енциклопедии.

ДУМИ ЗА СЪВРЕМЕННИЯ НАЦИОНАЛИЗЪМ

Брой 5-6, септември-октомври 2017

Не, национализмът не е мръсна дума. Но тя невинаги е и възвишена. При всички случаи обаче национализмът не е професия, въпреки че така ловко се практикува.В днешния глобализиращ се свят националната държава и национализмът придобиват нови измерения. Виждаме го в последния  вътрешен конфликт в Европейския съюз – спорът около референдума за независимост на Каталуния. С каквито и последствия да завърши каталунският случай, ясно е, че той поражда тревоги и надежди. 
 
Глобализацията, срещу която се надигат нарастващи възражения, често се приема като ограничаване на значението на националните държави. Няма защо да приемаме лицемерието, че в един всеблаг Европейски съюз Литва, Черна гора и България имат същата тежест и влияние като Германия, Франция и Англия. Затова срещаме парадокса, че това намерение се осъществява с национална аргументация. Какво означава, че в Европейския съюз ще защитаваме „нашите национални интереси“? Ако трябва защита, значи има заплаха – тогава защо сме там?
 
Териториално-политическата система в Европа, тържествено и единодушно прокламирана през 1975 г., беше разкъсана след края на Студената война, сякаш да докаже...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови