Тома Томов е български журналист, международник, автор на документални филми за значими хора и събития от световната политика, култура и изкуство.

 

„ОНЕЗИ БЪЛГАРСКИ АНГЕЛИ, КОИТО СИ ДАДОХА ЖИВОТА, СЕГА НИ ГЛЕДАТ И РЕВНОСТНО ИСКАТ НИЕ ДА УСПЕЕМ”

Брой 5-6, септември-октомври 2017

Слово на доайена на 44-ото Народно събрание Тома Томов при тържественото му откриване 19 април 2017 година

 


Възрастта ми дава няколко минути право да Ви помоля – затворете очите си и погледнете със сърцата си. Представете си на каданс как целият този декор около Вас изчезва – колоните, лампериите, кристалните полилеи, банките и подът под краката Ви дори. През кладенеца на времето отиваме там, където е наченато възкресението на българската държава и Бенковски излиза от Панагюрище на 14 априлий начело на десетки конници, които бляскат с оръжията си. През урви и пропасти само по една-две хайдушки пътеки може да се достигне до това чудно място, наречено Оборище. Строги стражници питат: „Кой живей?“ и отговорът е: „Да живее България!“, а след третата стража тъмнината е все по-гъста и пътеката все по-тънка, и води все по-надолу в усоето, към дъното на един кратер, из който ще изригне страховита лава.

И изведнъж там, в дълбокото, където чернее като в рог, от огньовете и фенерите се издига голямо светливо кълбо и гледката е грандиозна, величествена, феерична като в античен театър. Първото законодателно българско Народно събрание! Поп Груйо...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови