Димитър Цацов е професор, доктор на философските науки. Работи в областта на историята на философията, онтологията, гносеологията, социалната философия.

 

ЕПИЗОД ОТ ИСТОРИЯТА НА СП. „НОВО ВРЕМЕ”

Брой 7-8, ноември-декември 2017

Разделянето на българските философи на догматици и ревизионисти е обусловено до голяма степен от разногласията по отношение на лисенковизма. Това е първото значително деление между българските марксисти през втората половина на ХХ век.


 

Сто и двадесет годишната историята на сп. „Ново време“ е изпълнена с различни събития, които могат да се оценяват различно, да носят различен дори и противоречив смисъл. Все още няма пълна история на това списание, което заема важно място в българската културна, духовна и политическа история. Безспорно е обаче, че то е своеобразен ценностен център, който концентрира надежди, мечти и съдби.

Ако сп. „Ново време“ през първата половина на ХХ век може категорично да се определи като опозиционно, критично и защитаващо бедните и страдащите, то ролята му през втората половина на ХХ век не може да се определи еднозначно. Близката история на сп. „Ново време“ е най-непозната и поради това дава възможност за всякакви спекулации. За този период една обобщена характеристика на списанието може да се намери в Уикипедия: „В периода 1947–1989...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови