Юрий Борисов  e доктор по философия. Главен редактор на сп. „Ново време“ от 2001 до 2015 г.

 

В НАЧАЛОТО БЕ РАЗКАЗ…

Брой 7-8, ноември-декември 2017

 Обществото ни става все по-безразлично към теоретичното осмисляне на живота. Литературата обаче също може да съдържа „анализ“, който има шанс по-лесно да стигне до сърцата и умовете  на читателя.


 

Приемайки с благодарност поканата отново да бъда автор на сп. „Ново време“, изпитах сериозно затруднение с избора на жанр и тема. Най-естественото решение бе да предложа теоретична статия – тя най приляга и на характера на списанието, и на професионалната ми квалификация. Нещо отвътре обаче ме спря.

Нашето общество става все по-безразлично към теоретичното осмисляне на живота ни. Помня първите години след промяната от 1989 г. най-вече с разгорещените спорове, които не подбираха място – партийни пленуми, конференции, кръчми и площади, семейни холове, дори опашките в магазина. Палехме се искрено, дълбоко и всеотдайно. Опитвахме да си обясним какво се случва, какво искаме да се случи и как да го постигнем. Летяхме на крилете на морала, от чиито позиции дамгосвахме и величаехме – минали събития, концепции, люде и мечти.

Плъзгахме...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор